enter-article כאבי גב בעבודה - איך מתמודדים ספורטאים עם כאבי גב - אורטופד בשבילך
אורטופדים » מאמרים וחדשות » כאבי גב בעבודה - איך מתמודדים ספורטאים עם כאבי גב

כאבי גב בעבודה - איך מתמודדים ספורטאים עם כאבי גב

אחרי שסקרנו כאבי גב בעבודות משרדיות ובנהיגה, נסקור כעת עם אילו כאבי גב מתמודדים ספורטאים במקצועות ספורט שונים, וכיצד הם מתמודדים איתם

לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי (www.who.int) ולפי עבודות מעודכנות באתר המידע הרפואי המקצועי "www.uptodate.com" , הסיבה השכיחה ביותר לפניה אמבולטורית (שלא במסגרת בית חולים) לשירותיהם של אורטופדים מומחי גב מעל גיל 50 היא כאבי גב.

במקרה של ספורטאים, מקצועיים וחובבים כאחד, מהוות פציעות גב ופניות ליעוץ אורטופד גב בין 10-35% מן הפניות לטיפול רפואי בעקבות תלונות הקשורות במערכת השרירים והשלד, תלוי בסוג הספורט המדובר.

במאמר הבא נתמקד באפידמיולוגיה ובטיפול שמספק אורטופד גב בדגש על תת אוכלוסיית הספורטאים, סיבות שכיחות לפניה ליעוץ אורטופדים בדגש על פציעות גב באוכלוסיה זו, ונושאים קשורים.

מדוע כאבי גב נפוצים כל כך אצלך ספורטאים?

כאבי גב ספורטאים

באופן צפוי, ארסנל התלונות האופייניות ש"מככבות" ברשימת סיבת הפניה של ספורטאים ליעוץ אורטופד גב שונה מן הסיבות הנפוצות באוכלוסיה המבוגרת.

עם זאת, בשתי האוכלוסיות סיבת הפניה השכיחה פחות אך הדורשת את מרבית ההתערבות הטיפולית הינה פריצת דיסק, אם כי מנגנון היווצרות של הפגיעה (והטיפול בה) שונה בספורטאים.

הסיבה השכיחה ביותר לכאבי גב בקרב ספורטאים היא כאב שרירים דלקתי (DOMS), או "שריר תפוס" בשפת העם, ולאחריה דלקות גידים ורקמות רקות (אנטזיטיס ודומיהן), ובתחתית הרשימה נמצאות פגיעות בעצמות ושברים (שנדירים מאוד מלבד פגיעות טראומטיות קשות בסוגי ספורט מסויימים).

שברים בחוליות

למרות הנטיה של אורטופדים, בהיותם כירורגים, להעדיף טיפולים "דפנטיביים", הגישה לרוב השברים בחוליות הגב, שנגרמים ברוב המקרים מתהליכי אוסטיאופורוזיס ראשוני או שניוני, היא שמרנית.

אוסטיאופורוזיס הינה מחלה נדירה ביותר בעוסקים (כעת או בעבר) בספורט, בייחוד ספורט התנגדות (הרמת משקולות, אתלטיקה כבדה, אימוני חדר כושר, התעמלות אומנותית), והמקרים הנדירים בהם ספורטאים מתגלים על ידי אורטופד גב כבעלי שברים בחוליות נגרמים במנגנון טראומטי חריף, כמו במקרה של תאונות בספורט מוטורי או אתגרי, ומטופלות ניתוחית במסגרת יצור טראומה ראשוני ושניוני.

כאבי שרירים ורקמות רכות

מהווים כאמור את הבעיה הנפוצה ביותר בה מטפלים אוטופדים, בייחוד אורטופד מומחה גב, למרות שדווקא כאן לרופא יש מעט מאוד בארגז הכלים הטיפולים. בכל המקרים כולם, הבעיה (הראשונית או השניונית) הינה דלקת, שיכולה לפגוע בכל מרכיב ממערכת השרירים והשלד (שרירים, גידים, רצועות, סחוס, נוזל סינוביאלי, עצם) ולהגרם ממגוון מנגנונים (בדרך כלל לא זיהומים, לעיתים רחוקות יותר ובדרך כלל בעקבות מיקרו או מאקרו טראומה, זיהומי).

דלקות וכאבים ברמה נמוכה שמתחילות 24-48 שעות אחרי אימון אינטנסיבי במיוחד (Delayed onset muscle sourness) נחשבות על ידי אורטופדים ופיזיולוגים של המאמץ כנורמאליות.

DOMS נקשרו במחקרים אחרונים לפגיעה ארוכת טווח ביכולת הפעילות של השריר (מה שעלול להסביר למה בסוגי ספורט מסויימים, כמו ריצה למרחקים לדוגמא, יש "תאריך תפוגה"- מעט ספורטאים נמצאים ברמה תחרותית לאורך יותר מ10-20 שנה, בלא תלות בגיל התחלת העיסוק בספורט ברמה תחרותית).

כמו כן ידוע שכאב כזה קשור הרבה יותר לאימונים אקסצנטריים (התארכות השריר כנגד מאמץ ("הורדת המשקולת")) מאשר אימונים קונצנטריים (התקצרות השריר כנגד מאמץ ("הדחיקה")). עם זאת, נכון להיום לא קיימות אינדיקציות לטיפול ב-DOMS.

כאבי גב בזמן אימון

שונים לגמרי הם כאבים שמופיעים בזמן האימון, או כאלה שלא חולפים כעבור שתים-שלוש יממות. כאבים כאלה יכולים להיות ממקור מכאני בעיקרו (אם כי תמיד יש ברקע גם דלקת) ואזי יתרשו בדרך כלל עם המאמץ, או דלקתי (ואז דווקא ישתפרו בדרך כלל אחרי מאמץ ו"חימום").

האבחנה המבדלת של כאבים כאלה היא אדירה (החל ממחלות ראומטיות קשות וכלה בפציעה קלה שבמתיחה או ביצוע תרגילים לא נכון טכנית), אבל לרוב אורטופדים לא מתחילים בירור ללא שעברו לפחות שלושה חודשים של ניסיונות טיפול שמרניים.

ניסיונות טיפול שמרניים כוללים המנעות מוחלטת מן הפעולה שגורמת לכאבים, ובמידת הצורך טיפול בנוגדי דלקת לא סטרואידליים (NSAIDS, קבוצת תרופות נפוצה ללא צורך במרשם הכוללת תרופות כמו איבופרופן (=נוירופן, אדביל), אינדומטצין ואחרות, תרופות שניתנות פומית או במריחה מקומית בג'ל או משחה).

לאחר תקופה זו תכלול הבדיקה של אורטופד גב בדיקה גופנית מדוקדקת, איסוף הסיפור הרפואי ולעיתים בדיקות דימות כמו מיפוי עצמות, צילומי רנטגן והדמיות טומוגרפיות (CT) ומגנטיות (MRI). ברוב המקרים הטיפול יתרכז בקורס פיזיוטרפיה, ורק במקרים נדירים (בספורטאים) יעדיפו אורטופדים את הטיפול הניתוחי.

לצד כאבי ברכיים, כאבי גב נחשבים לנפוצים ביותר בקרב ספורטאים, בעיקר הדבר נכון אצל כדורסלנים שנאלצים לא אחת לסיים את הקריירה שלהם מוקדם מהצפוי עקב כך.


עוד באותו נושא

עקמת -מה זה ואיך מתמודדים עם זה

עקמת -מה זה ואיך מתמודדים עם זה

תופעה של עקמת מתחילה להופיע כבר בגיל הנעורים ויכולה להשפיע על התפתחות העצמות בגוף והיציבות בהמשך החיים. לכן חשוב לאבחן את התופעה בשלב...

כאבי ברכיים - איך מתמודדים איתם?

כאבי ברכיים - איך מתמודדים איתם?

אומנם אנשים סובלים יותר מכאבי גב וצוואר,  אך אם תשאלו אנשים שחצו את גיל שבעים, כאבי ברכיים לא עניין של מה וכך כאבי הברכיים נשמעים כתירוץ...

מומחה כף יד - כיצד הוא יכול לעזור לנו?

מומחה כף יד - כיצד הוא יכול לעזור לנו?

כל מי שאי פעם עשה תאונה עם קטנוע או שיחק כדורגל בתור שוער, נאלץ לבקר יותר מפעם אחת אצל מומחה כף יד. מה הפלא שזו אחת מההתמחויות הארוכות ביותר...

כל מה שצריך לדעת על מדרסים

כל מה שצריך לדעת על מדרסים

אם אתם סובלים מכאבי רגליים, סביר להניח שהאורטופד יציע לכם לנסות לשים בנעליים מדרסים, לפחות לזמן מוגבל. הנה מדריך מדרסים קצר גם הרגליים...

כל מה שצריך לדעת על מומחה כף רגל

כל מה שצריך לדעת על מומחה כף רגל

לא צריך להיות ספורטאי כדי להבין שפגיעה בכף הרגל יכולה לשבש את החיים. במאמר זה ננסה להבין מהי המומחיות של אורטופד מומחה כף רגל כף הרגל בלבד,...

string(27) "categoryאורטופד גב"