מרפק טניס (באנגלית Lateral epicondylitis) הוא מצב שכיח הגורם לכאב ורגישות בצד החיצוני של המרפק. למרות שמו, מרפק טניס יכול לקרות לכל אחד, ולא רק לשחקני טניס. זוהי צורה של דלקת בגידים, המחברים את השרירים לעצמות. במקרה של מרפק טניס, הגידים הנצמדים לבליטה הגרמית בצד החיצוני של המרפק נפגעים ומתפתחת בהם דלקת. שם נוסף פופולרי שגור למצב זה הוא טניס אלבו.

מצב זה מופיע בדרך כלל בהדרגה לאורך זמן עקב תנועות חוזרות של פרק כף היד והזרוע. פעילויות שונות הכרוכות באחיזה, כגון טניס, גולף, או אפילו שימוש נרחב בעכבר מחשב, יכולות לתרום להתפתחות מרפק טניס. הלחץ החוזר על הגידים עלול לגרום לקרעים קטנים ולנזק מיקרוסקופי, המוביל לדלקת ולכאב.

מרפק טניס מאופיין בכאב ורגישות בצד החיצוני של המרפק, שעלולים להקרין במורד האמה ולהחמיר בתנועות מסוימות. זה יכול גם לגרום לחולשה בזרוע הפגועה, מה שמקשה על אחיזת חפצים או ביצוע משימות פשוטות. הכאב עלול להחמיר על ידי פעילויות הכרוכות בכיפוף או הארכת פרק כף היד, כגון הרמת חפצים או לחיצת ידיים.

 

התסמינים: איך מרגיש מרפק טניס?

 

מרפק טניס מאופיין במגוון של תסמינים שיכולים להשתנות בעוצמתם מאדם לאדם. התסמין השכיח ביותר הוא כאב בצד החיצוני של המרפק, שעלול להחמיר בהדרגה עם הזמן. הכאב יכול להיות חד, שורף או עמום, והוא עלול להקרין במורד האמה. בנוסף לכאב, אנשים עם מרפק טניס עלולים לחוות רגישות בעת נגיעה באזור הפגוע. הצד החיצוני של המרפק עלול להרגיש כואב למגע, ואפילו לחץ קל יכול לעורר אי נוחות.

סימפטום נוסף של סימן היכר הוא חולשה בזרוע הפגועה. חולשה זו עלולה להקשות על אחיזת חפצים בחוזקה או לבצע משימות הדורשות כוח פרק כף היד או האמה. פעילויות כמו הרמת כוס קפה, פתיחת צנצנת או אפילו סיבוב ידית דלת עשויות להפוך למאתגרות וכואבות.

תסמיני מרפק הטניס מחמירים לעתים קרובות עם תנועות מסוימות. תנועות הכוללות כיפוף או הארכת פרק כף היד, כגון לחיצת ידיים, אחיזת חפצים או אפילו הקלדה על מקלדת, עלולות להחמיר את הכאב. פעילויות חוזרות ונשנות או שימוש מופרז באמה ובשורש כף היד עלולים להוביל גם לאי נוחות מוגברת.

חשוב לציין שהתסמינים של מרפק טניס יכולים להיות דומים למצבים אחרים, כגון מרפק גולף או פגיעה עצבית. לכן, חיוני להתייעץ עם איש מקצוע רפואי לאבחון מדויק ותוכנית טיפול מתאימה.

 

הגורמים למרפק טניס


אחת הסיבות השכיחות למרפק טניס היא שימוש יתר או פעילויות חוזרות ונשנות המאמצות את שרירי האמה. זה יכול לכלול פעילויות כמו משחק טניס, ציור, הקלדה או שימוש בכלים הדורשים אחיזה חזקה. התנועה החוזרת מפעילה לחץ על הגידים, מה שמוביל לדלקת וכאב.

גורם נוסף שיכול לתרום למרפק טניס הוא טכניקה לקויה או צורה לא נכונה במהלך פעילות גופנית. עיסוק בפעילויות עם צורה לא נכונה עלול להפעיל עומס יתר על הגידים ולהוביל להתפתחות מרפק טניס לאורך זמן.

במקרים מסוימים, פציעה פתאומית או טראומה למרפק יכולה גם לגרום למרפק טניס. זה יכול להתרחש כאשר יש פגיעה ישירה בצד החיצוני של המרפק או תנועת פיתול כוחנית של האמה. פציעות חריפות אלו עלולות לגרום לכאב ודלקת מיידית בגידים.

גורמי סיכון מסוימים יכולים להגביר את הסבירות לפתח מרפק טניס. אלה כוללים גיל (בין 30 ל-50 שנים), מעורבות בפעילויות חוזרות או ספורט, עבודה הדורשת תנועות זרועות חוזרות ונשנות, שרירי זרוע חלשים או גמישות לקויה.

 

ההשפעה של מרפק טניס

 

לחיים עם מרפק טניס יכולה להיות השפעה משמעותית על חיי היומיום והרווחה הכללית. הכאב ואי הנוחות שחווים יכולים להשתנות בין קל לחמור, והוא יכול להפריע לפעילויות הכרוכות בתנועות אחיזה, הרמה או פיתול. הבנת ההשפעה של מרפק טניס חיונית בניהול המצב ביעילות.

 

השפעה פיזית

 

מרפק טניס יכול להגביל את טווח התנועה בזרוע הפגועה ולהפוך משימות פשוטות למאתגרות. משהו בסיסי כמו סיבוב ידית דלת או הרמת כוס יכול להיות כואב וקשה. הכאב עלול להקרין מהצד החיצוני של המרפק עד לאמה, מה שגורם לאי נוחות לבצע אפילו תנועות פשוטות. מגבלה פיזית זו עלולה להשפיע על הפרודוקטיביות בעבודה, להפריע לפעילויות פנאי, ואף לשבש את השינה עקב אי נוחות.

 

השפעה רגשית

 

לכאב ולמגבלות המתמשכים הנגרמים על ידי מרפק טניס יכולים להיות גם השפעה רגשית. זה נפוץ שאנשים עם מרפק טניס חווים תסכול, עצבנות ואפילו תחושות של חוסר אונים. חוסר היכולת להשתתף בפעילויות מהן נהנו פעם יכול להוביל לתחושת אובדן ועצב. בנוסף, האופי הכרוני של מרפק טניס עלול לגרום לחרדה לגבי העתיד ומהפוטנציאל לנכות ארוכת טווח.

 

השפעה על אורח החיים

 

מרפק טניס יכול להשפיע באופן משמעותי על אורח החיים של האדם. עיסוק בספורט או תחביבים הדורשים תנועות יד חוזרות ונשנות, יכול להיות נתון להשפעה תחת מרפק טניס. ייתכן שיהיה צורך להפסיק לזמן מה עיסוק בתחביב כלשהו למשל. ייתכן שיהיה צורך להתאים משימות עבודה שכוללות תנועות חוזרות ונשנות או הרמה כבדה כדי למנוע החמרה של המצב. שינויים אלה באורח החיים יכולים להוביל לתחושות של תסכול ואובדן זהות או מטרה, במיוחד אם לאדם המושפע היה קשר חזק לפעילויות שבהן הוא לא יכול להשתתף יותר.

 

מרפק טניס

 

איך יודעים שאכן מדובר במרפק הטניס?

 

כדי לאשר אבחנה של מרפק טניס, אנשי מקצוע בתחום הבריאות משתמשים בשיטות וכלים שונים. ראשית, נערכת בדיקה גופנית יסודית, תוך התמקדות בזרוע ובמרפק הפגועים. הרופא יעריך את טווח התנועה, הכוח וכל אזורי רגישות או נפיחות. הצוות הרפואי גם לבצע בדיקות ספציפיות הכוללות כיפוף פרק כף היד נגד התנגדות או לחיצה על נקודות ספציפיות סביב המרפק כדי לעורר כאב.

בנוסף, ניתן לבצע בדיקות הדמיה כגון צילומי רנטגן או סריקות MRI כדי לשלול גורמים אפשריים אחרים לתסמינים, כגון שברים או הפרעות במפרקים. בעוד שבדיקות הדמיה אלו אינן מאשרות ישירות את נוכחותו של מרפק טניס, הן יכולות לעזור לשלול מצבים אחרים.

במקרים מסוימים, ספק שירותי הבריאות עשוי להמליץ על בדיקת אלקטרומיוגרפיה (EMG) כדי להעריך את הפעילות החשמלית של השרירים והעצבים סביב האזור הפגוע. בדיקה זו יכולה לעזור לקבוע אם קיימת מעורבות עצבית כלשהי או אם ישנן סיבות בסיסיות אחרות התורמות לתסמינים.

חשוב לציין כי מרפק טניס הוא בעיקר אבחנה קלינית, כלומר הרופא מסתמך על שילוב של ההיסטוריה הרפואית של המטופל, הסימפטומים וממצאי הבדיקה הגופנית כדי לבצע אבחנה. 

 

טיפול במרפק טניס: מהן האפשרויות?

 

כאשר מדובר בטיפול במרפק טניס, קיימות מספר אפשרויות כדי להקל על הכאב ולקדם ריפוי. בחירת הטיפול תלויה בחומרת המצב ובנסיבות האישיות. ברוב המקרים, טיפולים שמרניים מומלצים בתחילה כמו למשל הנחת הזרוע הפגועה והימנעות מפעילויות המחמירות את הכאב חיוניים. מריחת חבילות קרח על האזור למשך 15-20 דקות מספר פעמים ביום יכולה לסייע בהפחתת הדלקת והנפיחות.

פיזיותרפיה משולבת לעתים קרובות כדי לחזק את השרירים סביב המרפק ולשפר את הגמישות. פיזיותרפיסט יכול להדריך אנשים באמצעות תרגילים ומתיחות ספציפיים המכוונים לאזור הפגוע. הוא עשוי גם להשתמש בטכניקות כגון עיסוי, טיפול באולטרסאונד או גירוי חשמלי כדי להקל על הכאב ולקדם ריפוי.

תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs), כגון איבופרופן או נפרוקסן, יכולות לשמש להפחתת כאב ודלקת. עם זאת, חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני נטילת תרופה כלשהי, מכיוון שהם יכולים לספק הנחיות לגבי המינון המתאים וכל תופעות לוואי אפשריות.

במקרים בהם טיפולים שמרניים אינם מספקים הקלה מספקת, ניתן לשקול התערבויות מתקדמות יותר. זריקות קורטיקוסטרואידים ניתנות ישירות לאזור הפגוע כדי להפחית את הדלקת ולספק הקלה זמנית בכאב. עם זאת, זריקות אלו מוגבלות בדרך כלל למספר פעמים בשנה עקב תופעות לוואי אפשריות.

במקרים נדירים שבהם טיפולים שמרניים וזריקות אינם מנהלים ביעילות את התסמינים, ניתן להמליץ על ניתוח. אפשרויות ניתוח כוללות הסרת רקמה פגומה או תיקון הגיד. ההחלטה לעבור ניתוח מתקבלת בדרך כלל לאחר בחינה מדוקדקת של מצבו של הפרט והתייעצות עם מומחה.

 

מניעת מרפק טניס

 

מרפק טניס יכול להיות מצב כואב ומתיש, אבל החדשות הטובות הן שישנם צעדים שניתן לנקוט כדי למנוע את התרחשותו מלכתחילה. אחד ההיבטים החשובים ביותר של מניעה הוא שמירה על טכניקה וצורה נכונים במהלך פעילות גופנית הכוללת תנועות זרועות חוזרות ונשנות. זה כולל ספורט כמו טניס, כמו גם פעילויות אחרות כגון גינון או שימוש בכלים חשמליים.

שימוש בציוד הנכון והבטחת התאמה נכונה היא גם חיונית במניעת מרפק טניס. עבור ענפי ספורט כמו טניס, שימוש במחבט עם גודל אחיזה מתאים ומתח המיתר יכול לעזור בחלוקת הכוחות באופן שווה ולהפחית את העומס על הגידים. באופן דומה, שימוש בכלים מעוצבים בצורה ארגונומית עם ידיות מרופדות והגדרות מתכווננות יכול למזער את הסיכון לפתח מרפק טניס בפעילויות כמו גינון או עיבוד עץ.

הפסקות קבועות והימנעות משימוש יתר בשרירי הזרוע חיוניים במניעת מרפק טניס. הגדלה הדרגתית של האינטנסיביות ומשך הפעילות הגופנית יכולים לסייע במניעת עומס יתר על הגידים. עיסוק בתרגילי מתיחות וחיזוק קבועים לשיפור הגמישות והחוזק של שרירי האמה יכול גם להועיל במניעת מרפק טניס.

לבישת סד או רצועה תומכת סביב האמה במהלך פעילויות הכרוכות בתנועות זרוע חוזרות ונשנות יכולה לספק יציבות נוספת ולסייע במניעת עומס יתר על הגידים. בנוסף, שמירה על כושר גופני והקפדה של תנאי מיזוג מתאימים,  יכולים לתרום להפחתת הסיכון לפתח מרפק טניס. שמירה על משקל תקין, שמירה על פעילות גופנית ושילוב תרגילים המכוונים לכל הגוף יכולים לעזור לבנות כוח כללי ולהפחית את העומס על קבוצות שרירים ספציפיות.

ד"ר קונסטנטין חרמוב אורתופד פרטי מומחה ומנתח כף רגל וקרסול
ד״ר קונסטנטין חרמוב
אורתופד פרטי מומחה ומנתח כף רגל וקרסול

מנהל מקצועי פורום אורטופדים

ד"ר חרמוב מתמחה במחלות כף רגל וקרסול ובטיפול מתקדם בבעיות אורתופדיות שונות , לרבות: 1. ניתוחים זעיר פולשניים – המאפשרים ביצוע פעולות נרחבות באמצעות חתכים זעירים בלבד והחלמה קלה יותר בהשוואה לניתוחים בשיטה הפתוחה 2. טיפולים לא-ניתוחיים מתקדמים לדלקות וכאבים כרוניים התאמת טיפולים שמרניים 3. כתיבת חוות דעת רפואית

שאלות גולשים מהפורום בנושא מרפק טניס

טניס אלבו או שבר במרפק

הי דוקטור, אני סובל מספר שנים מכאבים במרפק ובזמנו אובחן טניס אלבו - קרע בגידים המיישרים. לפני מספר חודשים לאחר צילום רנטגן איבחן האורטופד שבר באפקונדיל במרפק. אורטופד שלישי טען שיש סתירה בין...

הודעות בפורום פורום אורטופדים 20/12/2018
מרפק התנפח ברגע. לא כתוצאה ממכה.

שלום רב. אני כותבת בזמן המתנה במיון. הערב, תוך כדי נסיעה במכונית חשתי כיווץ במרפק שמאל, נגעתי וחשתי בליטה עצומה, בגודל כדור טניס. הבליטה קשה. מעט כואבת, בעיקר בגלל מתיחות של העור. יש אזור עם שטף...

הודעות בפורום פורום אורטופדים 30/06/2015
מרפק התנפח ברגע. לא כתוצאה ממכה.

שלום רב. אני כותבת בזמן המתנה במיון. הערב, תוך כדי נסיעה במכונית חשתי כיווץ במרפק שמאל, נגעתי וחשתי בליטה עצומה, בגודל כדור טניס. הבליטה קשה. מעט כואבת, בעיקר בגלל מתיחות של העור. יש אזור עם שטף...

הודעות בפורום פורום אורטופדים 30/06/2015