שבר במרפק מתרחש כאשר אחת או יותר מהעצמות במפרק המרפק נשברות.

המרפק מורכב משלוש עצמות: עצם הזרוע בזרוע העליונה, והרדיוס והאולנה באמה. כאשר מתרחש שבר בכל אחת מהעצמות הללו, זה יכול להוביל לכאב, נפיחות וטווח תנועה מוגבל במרפק.
 

שברים במרפק יכולים להשתנות בחומרתם, מסדקים בקו השיער ועד להפסקות מוחלטות שעשויות לדרוש התערבות כירורגית לריפוי תקין. בהתאם לסוג ומיקום השבר, אפשרויות הטיפול עשויות לכלול אי מוביליזציה עם סד או גבס, פיזיותרפיה, או במקרים חמורים יותר, ניתוח ליישור העצמות מחדש וייצוב המפרק להחלמה מיטבית.
 

זיהוי שבר במרפק: מהם התסמינים?

 

שבר במרפק יכול להוות פציעה כואבת ומגבילה, אך זיהוי מוקדם של התסמינים יכול להוביל לטיפול מהיר ותהליך החלמה חלק יותר.

     

  • כאב ונפיחות:
    התסמינים השכיחים ביותר של שבר במרפק הם כאב ונפיחות במפרק המרפק. הכאב עשוי להיות חד או עמום, ועלול להחמיר על ידי תנועה או לחץ על האזור הפגוע. נפיחות עשויה להיות נוכחת גם עקב התגובה הטבעית של הגוף לפציעה, הגורמת למרפק להיראות נפוח ומודלק.
  • חבורות ורגישות:
    בנוסף לכאבים ונפיחות, גם חבורות ורגישות סביב המרפק יכולים להעיד על שבר אפשרי. העור סביב המרפק עלול להראות שינוי צבע עקב דימום פנימי מהפציעה. האזור עשוי גם להרגיש רגיש למגע, מה שגורם לאי נוחות להזיז את המרפק או להפעיל לחץ.

 

ילדים ושברים במרפק: איך זה משפיע עליהם?

 
לשברים במרפק יכולה להיות השפעה ייחודית על ילדים בשל העצמות המתפתחות שלהם ורמות הפעילות הגבוהות יותר. בילדים, שברים במרפק נגרמים בדרך כלל מנפילות על יד מושטת או פגיעה ישירה במרפק במהלך ספורט או משחק. העצמות הגדלות של ילדים נוטות יותר לשברים, והמרפק הוא אתר שכיח לפציעות כאלה.
 

ילדים עם שברים במרפק עלולים לחוות כאב משמעותי -הם יכולים להתלונן על  כאב ביד ימין או בשמאל, נפיחות וחבורות סביב האזור הפגוע. הכאב יכול להיות מעיק עבור הילד ועלול להגביל את יכולתו להשתמש בזרוע הפגועה בנוחות. נפיחות וחבורות יכולות להיות גם בולטות יותר אצל ילדים בגלל גודלן הקטן יותר, מה שהופך את הפציעה למדאיגה יותר מבחינה ויזואלית.
 

אחד החששות המרכזיים עם שברים במרפק בילדים הוא ההשפעה הפוטנציאלית על לוחות הגדילה. לוחות גדילה הם אזורים של סחוס מתפתח בקצוות של עצמות ארוכות הקובעים את אורכה וצורתה הסופיים של העצם. אם שבר משפיע על לוחית הגדילה במרפק, הוא יכול לשבש את צמיחת העצם התקינה ולהוביל לבעיות ארוכות טווח כגון עיוותים או אי התאמות בגדילה בין הזרועות.
 

ניתוח שבר במרפק: למה לצפות?

 

ניתוח שבר במרפק הוא אפשרות טיפול נפוצה לשברים קשים שלא ניתן ליישר או לייצב בצורה מספקת באמצעות שיטות לא ניתוחיות. כאשר ניתוח מומלץ, ישנם מספר היבטים מרכזיים שהמטופלים יכולים לצפות להם במהלך התהליך הניתוחי ותקופת ההחלמה שלאחר מכן.

     

  • הכנה לפני ניתוח:
    לפני הניתוח, המטופל יעבור בדרך כלל סדרה של הערכות לפני הניתוח כדי להעריך את בריאותו הכללית ולהבטיח שהם מתאימים להליך. זה עשוי לכלול בדיקות דם, סריקות הדמיה והתייעצויות עם הצוות הכירורגי. המטופלים יקבלו גם הנחיות לגבי דרישות צום והתאמת תרופות לקראת ההרדמה והניתוח.
  • הליך כירורגי:
    במהלך הניתוח, המנתח האורטופד יבצע חתך מעל המרפק כדי לגשת לעצמות השבורות. לאחר מכן המנתח יישר מחדש את העצמות למיקומן הנכון וייצב אותן באמצעות שתלים מיוחדים כגון לוחות, ברגים או חוטים. הטכניקה הספציפית בה נעשה שימוש תהיה תלויה בסוג ובחומרת השבר. לאחר שהעצמות מאובטחות, החתך ייסגר עם תפרים או סיכות.

 

תהליך הריפוי

 

כאשר מתרחש שבר במרפק, הגוף מתחיל תהליך ריפוי מורכב ומסובך לתיקון העצם הפגועה והרקמות שמסביב. הבנת תהליך זה יכולה לספק תובנה מדוע כאב הוא סימפטום שכיח בעקבות שבר במרפק וכיצד הוא חלק מהותי במסע הריפוי.

     

  • השלב הדלקתי:
    השלב הראשוני של הריפוי בעקבות שבר במרפק הוא השלב הדלקתי. כאשר העצם נשברת, כלי הדם נפגעים, מה שמוביל לדימום ולהיווצרות קריש דם במקום השבר. זה מעורר תגובה דלקתית, המאופיינת בנפיחות, אדמומיות, חום וכאב. השלב הדלקתי הוא חיוני להתחלת תהליך הריפוי על ידי גיוס תאי חיסון וגורמי גדילה למקום הפציעה.
  • שלב התיקון:
    ברגע שהתגובה הדלקתית שוככת, מתחיל שלב התיקון של הריפוי. תאים מיוחדים הנקראים אוסטאובלסטים מתחילים להניח רקמת עצם חדשה כדי לגשר על הפער בין קצוות העצם השבורים. תהליך זה דורש איזון עדין של היווצרות וספיגת העצם כדי לעצב מחדש את העצם לצורתה ולחוזקה המקוריים. כאשר רקמת עצם חדשה נוצרת, החולים עלולים לחוות כאב מתמשך ואי נוחות עם התקדמות תהליך הריפוי.

 

זמן החלמה ממוצע לשברים במרפק

 

שברים במרפק משתנים בחומרה ובמורכבות, מה שמוביל למגוון רחב של זמני החלמה בהתאם לגורמים אינדיבידואליים כגון גיל, בריאות כללית וסוג השבר הספציפי. הבנת זמן ההחלמה הממוצע לשברים במרפק יכולה לעזור למטופלים להגדיר ציפיות ריאליות ולעבוד לקראת תהליך שיקום מוצלח.

     

  • שברים פשוטים במרפק:
    עבור שברים פשוטים במרפק שאינם כרוכים בתזוזה חמורה או סיבוכים, זמן ההחלמה הממוצע הוא בדרך כלל בסביבות 6 עד 8 שבועות. במהלך תקופה זו, העצם עוברת את שלבי ההחלמה הראשוניים, והמטופלים עלולים לחוות כאב, נפיחות והגבלה בתנועתיות במרפק הפגוע. לאחר אי-מוביליזציה או התערבות כירורגית, לפיזיותרפיה תפקיד מכריע בשיקום הכוח והתפקוד למפרק המרפק.
  • שברים מורכבים במרפק:
    במקרים של שברים מורכבים במרפק הדורשים התערבות כירורגית או הנחת חומרה לייצוב העצם, זמן ההחלמה הממוצע עשוי להתארך ל-3 עד 6 חודשים או יותר. לעתים קרובות יש צורך בניתוח כדי ליישר מחדש את שברי העצם השבורים ולהבטיח ריפוי תקין. מטופלים העוברים ניתוח עלולים לחוות תקופת החלמה ממושכת יותר עקב הצורך בשיקום שלאחר הניתוח ובניטור סיבוכים פוטנציאליים.

 

תרגילי שיקום לאחר שבר במרפק

 

לאחר שבר במרפק, תרגילי שיקום ממלאים תפקיד מרכזי בשיקום הכוח, הגמישות והתפקוד לזרוע הפגועה. תרגילים אלו נועדו לשפר בהדרגה את טווחי התנועה, לבנות מחדש את כוח השרירים ולקדם ריפוי של מפרק המרפק הפגוע. חיוני להתחיל בשיקום בהנחייתו של איש מקצוע מוסמך בתחום הבריאות כדי להבטיח בטיחות ויעילות בתהליך ההחלמה.
 

סוג נפוץ אחד של תרגילי שיקום לאחר שבר במרפק הוא תרגילי טווח תנועה עדינים. תרגילים אלו מטרתם להפחית את הנוקשות במפרק המרפק ולשפר את הגמישות. מטופלים עשויים לבצע תנועות פשוטות כגון כיפוף ויישור המרפק, סיבוב האמה וביצוע כיפוף והרחבה של פרק כף היד. תרגילים אלו צריכים להיעשות בצורה מבוקרת כדי להימנע מגרימת עומס נוסף או אי נוחות לשבר הריפוי.
 

תרגילי חיזוק הם גם חיוניים בתהליך השיקום כדי לבנות מחדש מסת שריר ולשפר את תפקוד הזרוע הכללי. מטופלים עשויים להתחיל בתרגילי התנגדות קלים באמצעות רצועות או משקולות כדי להגביר בהדרגה את כוחם של השרירים המקיפים את מפרק המרפק. חשוב להתקדם בתרגילים אלו בהדרגה ולהימנע מעומס יתר על הזרוע הפגועה כדי למנוע פציעה חוזרת או סיבוכים.
 

סיבוכים פוטנציאליים של שבר במרפק

 

שבר במרפק, אם אינו מטופל כראוי, עלול להוביל לסיבוכים פוטנציאליים שונים שעלולים להפריע לתהליך ההחלמה ולהשפיע על תפקוד המרפק לטווח ארוך. סיבוך שכיח אחד הוא נוקשות במפרק המרפק, המכונה נוקשות מרפק או ארתרוגריפוזיס. מצב זה יכול לנבוע משיקום לקוי, חוסר תנועה ממושך או ריפוי לא תקין של השבר, מה שמוביל להגבלת טווחי תנועה ולפגיעה תפקודית. פיזיותרפיה ופעילות גופנית עקבית חיוניים במניעה ובטיפול בנוקשות במרפק לאחר שבר.
 

סיבוך נוסף של שבר במרפק הוא נזק עצבי, במיוחד לעצבים הרדיאליים, האולנריים או החציוניים שעוברים דרך הזרוע. פגיעה עצבית עלולה לגרום לתסמינים כמו חוסר תחושה, עקצוץ, חולשה או אובדן תחושה ביד, באצבעות או באמה. נזק עצבי חמור עשוי לדרוש טיפול מיוחד, כגון ניתוח דקומפרסיה עצבית או השתלת עצבים, כדי לשחזר תפקוד עצבי ותחושה תקינים.
 

האם פיזיותרפיה יכולה לזרז את ההחלמה של שבר במרפק?

 

לפיזיותרפיה תפקיד מכריע בזירוז תהליך ההחלמה של שבר במרפק על ידי קידום הריפוי, החזרת טווחי התנועה וחיזוק השרירים המקיפים את מפרק המרפק. באמצעות תוכנית שיקום מותאמת, פיזיותרפיסטים יכולים לעזור למטופלים להחזיר את התפקוד והתנועתיות האופטימלית בזרוע הפגועה, ולאפשר חזרה מהירה יותר לפעילויות יומיומיות ולספורט. המטרות של פיזיותרפיה לאחר שבר במרפק כוללות הפחתת כאב ודלקת, שיפור הגמישות ושיפור יציבות המפרק הכוללת.
 

על ידי שילוב של טכניקות ידניות, תרגילים טיפוליים ושיטות כגון אולטרסאונד או גירוי חשמלי, פיזיותרפיסטים יכולים לתת מענה יעיל לצרכים הספציפיים של כל מטופל ולהאיץ את הריפוי של המרפק השבור. תרגילי טווח תנועה, שגרות מתיחה ותרגילי חיזוק מתקדמים נרשמים בדרך כלל כדי לשפר את ניידות המפרק, למנוע נוקשות ולבנות מחדש את כוח השרירים בעקבות שבר במרפק.
 

יתר על כן, פיזיותרפיה יכולה לעזור לאנשים להחזיר את הפרופריוספציה והקואורדינציה בזרוע הפגועה, לקדם דפוסי תנועה תפקודיים טובים יותר ולהפחית את הסיכון לפציעה חוזרת. ההדרכה המעשית והמומחיות של פיזיותרפיסט מיומן חשובות לאין ערוך בהדרכת מטופלים בכל שלב בתהליך השיקום, מעקב אחר התקדמותם והתאמת תוכנית הטיפול לפי הצורך כדי לייעל את התוצאות.
 

כמובן שחשוב לזכור שיש לא מעט סיבות נוספות לכאב במרפק ובין היתר: מרפק גולף  ומצבים נוספים כמו מה שמכונה מרפק טניס,  ובהתאמה, גם שיטות הטיפול יכולות להיות מגוונות, ניתוחים, עזרים שונים ואמצעים נוספים כמו לדוגמא, שימוש בגבס קל.

ד"ר קונסטנטין חרמוב אורתופד פרטי מומחה ומנתח כף רגל וקרסול
ד״ר קונסטנטין חרמוב
אורתופד פרטי מומחה ומנתח כף רגל וקרסול

מנהל מקצועי פורום אורטופדים

ד"ר חרמוב מתמחה במחלות כף רגל וקרסול ובטיפול מתקדם בבעיות אורתופדיות שונות , לרבות: 1. ניתוחים זעיר פולשניים – המאפשרים ביצוע פעולות נרחבות באמצעות חתכים זעירים בלבד והחלמה קלה יותר בהשוואה לניתוחים בשיטה הפתוחה 2. טיפולים לא-ניתוחיים מתקדמים לדלקות וכאבים כרוניים התאמת טיפולים שמרניים 3. כתיבת חוות דעת רפואית

שאלות גולשים מהפורום בנושא שבר במרפק

טניס אלבו או שבר במרפק

הי דוקטור, אני סובל מספר שנים מכאבים במרפק ובזמנו אובחן טניס אלבו - קרע בגידים המיישרים. לפני מספר חודשים לאחר צילום רנטגן איבחן האורטופד שבר באפקונדיל במרפק. אורטופד שלישי טען שיש סתירה בין...

הודעות בפורום פורום אורטופדים 20/12/2018
שבר במרפק

שלום, אני בן 40 לאחר נפילה על המרפק הרגשתי כאבים במרפק והגבלת תנועה. במוקד, אובחן  בצילומים, שבר ראש ראדיוס ללא תזוזה. הטיפול שניתן הוא מתלה מאולתר לשבוע ובהמשך מעקב ופיזיטרפיה. שאלתי...

הודעות בפורום פורום אורטופדים 17/01/2016
חשש לשבר או סדק במרפק

לפני כחודש דפקתי את המרפק בקיר פעמיים תוך שעתיים .מאז יש בעיה בתנועה ובעיה בהרמה של משקל מעל חצי קיל אפילו פתיחת בקבוק קשה. כמו כן כשמניעים את המרפק יש כאבים מה ממליצים לעשות ? האם להמתין עוד...

הודעות בפורום פורום אורטופדים 04/10/2020
כאבים חזקים במרפק יד ימין

ד"ר שלום וברכה! לפני חצי שנה ארעה לי תאונת עבודה נפלתי ונחבלצי ביד ימין התגלה שבר בראש הרדיוס במרפק יד ימין. יש לציין שעד היום אני עדיןן חווה כאבים חזקים במרפק יד ימין המקרין לזרוע, אמה וכף יד...

הודעות בפורום פורום אורטופדים 01/04/2021
גרד בקיבוע

שלום רב, יש לי שבר במרפק ביד השמאלית. אני עם קיבוע. ומרגישה תחושת גרד עזה באזור השבר. האם זה תקין?

הודעות בפורום פורום אורטופדים 26/12/2023
עזרה בפיענוח MRI

דר'רונן שלום (בת 63)לפני כשנה נפלתי ושברתי את הכתף . חלק מהפגיעה היה בעיה תחושתי בזרת ובקמיצה ובכרית כף היד בחלק החיצוני.מאז אני בבירורים. השבוע קיבלתי תוצאות MRI שלא נותנים לי מנוחה (נפשית). חוליות...

הודעות בפורום פורום אורטופדים 21/03/2019
עזרה בפיענוח MRI

דר'רונן שלום (בת 63)לפני כשנה נפלתי ושברתי את הכתף . חלק מהפגיעה היה בעיה תחושתי בזרת ובקמיצה ובכרית כף היד בחלק החיצוני.מאז אני בבירורים. השבוע קיבלתי תוצאות MRI שלא נותנים לי מנוחה (נפשית). חוליות...

הודעות בפורום פורום אורטופדים 21/03/2019
גמישות יתר והשפעה על טווח תנועה לאחר פציעה

שלום רב ביתי בת ה 12 נפגעה במרפקה מנפילה. ביצענו בדיקת MRI שמראה שיש "בצקת במרכז ההתגרמות של האפיקונדיל המידאלי של ההומרוס המרוחק" "איחוי לא שלם של מרכז ההתגרמות.. יתכן בשל פגיעת תלישה" לא נראים...

הודעות בפורום פורום אורטופדים 12/07/2016